-

-

2009. szeptember 16., szerda

A bemelegítés és az edzéstechnika kialakításának fontossága

Tapasztalataim alapján azt kell hogy mondjam, nagyon sok sportoló (legyen az futó, úszó, triatlonos, sífutó…stb.) nem végez kellő hosszúságú és minőségű bemelegítést. Pedig sokan nem is gondolják, ez mennyire sokat számít. Akik viszont tudják, azok közül is sokan hanyagolják a bemelegítést. Ennek oka legtöbbször az idő hiánya, ami valóban jogos kifogás: A munka, tanulás mellett valóban nehéz erre időt szánni, és a triatlonosok esetében ez a probléma csak még jobban fokozódik, hiszen nekik legalább 2 vagy akár mindhárom sportágat belekell valahogy sűríteni egy mozgalmas napba. Azonban mégis érdemes lenne véleményem szerint kicsivel több időt szakítani az edzésre és a hozzá tartozó tevékenységekre, mert az edzés ekkor válhat teljessé, hatékonnyá.

Én is ezt tettem az elmúlt 2 évben. A sorozatos fájások, sérülések után egy határozott döntést hoztam, és elköteleztem magam az odafigyelésre, a tudatos edzésre és a bemelegítés betartására. Ezután pedig sok tapasztalatot szereztem az edzés kapcsán és sikerült kiismernem azt, hogy hogyan működik a testem, mire hogyan reagál és mikor mit, mennyit igényel ahhoz hogy sikeres legyek. Az eredmény pedig az lett, hogy kialakult egy olyan edzés technikám, ami az én személyemre van tervezve. Ez egy kiforrt formula, amit bármikor elővehetek, használhatok, és ez fontos is, mert ez a formula folyamatosan formálódik, bővül. Én azt ajánlom, hogy te is határozd el magad (ha idáig ezt nem tetted meg), hogy komolyan veszed az edzés mindhárom részét. Ha kialakítasz egy saját edzésformát, ami rád illik, akkor biztos alapokon fogsz állni, és fejlődőképes leszel.

Gyakran kicsit hülyének néznek, vagy furcsállják a szokásaimat. Nem értik, miért melegítek be edzés előtt ilyen sokat, és miért vezetek le alaposan sportolás után, viszont érzik azt, hogy ez valószínűleg hasznos, mert azt látják, hogy edzésről edzésre csúcs formában vagyok és a versenyeken is jól teljesítek.

3 fontosabb érv a mellett, hogy miért van szükség hosszú, minőségi bemelegítésre és levezetésre:

1. Azért, hogy edzés közben jól érezzük magunkat.

Ez rendkívül fontos. Ha felkészülten, lazán és fájdalom nélkül tudjuk végezni az edzést (ezt a bemelegítés biztosítja), akkor jó kedvünk lesz, ami pedig nagy mértékű motivációt nyújt ahhoz, hogy keményen, kitartóan sportolhassunk a jövőben is. Ha jól bemelegítesz, akkor jól fog menni, ezáltal pedig jó emléked marad egy edzésről, ami meg azt eredményezi, hogy szívesebben nézel neki a következő edzésnek, ez egyértelmű.

2. Azért, hogy az edzés jobban menjen, jobban teljesítsünk.

Ez valóban így van, szerintem ezt mindenki tudja saját tapasztalataiból. Ha testünk felkészülve, bemelegedve kezd neki a megpróbáltatásnak, akkor mindenképpen jobban fogunk teljesíteni, gyorsabbak leszünk, jobb időket tudunk menni.

3. Azért, hogy elkerüljük a sérüléseket

Testünk sérülékeny, ereje és védekezőképessége véges. Nem vagyunk Superman-ek. A sorozatos kemény edzések nagyon megterhelik izmainkat, izületeinket. Ha nem teszünk semmit, akkor könnyen sérülések érhetnek bennünket. Annak érdekében, hogy nap, mint nap sérülésmentesen és igényesen edzhessünk, ápolni és karbantartani kell izmainkat és izületeinket, valamint egész testünket, szervezetünket. Erre a legalkalmasabb mód a kellő bemelegítés, levezetés és az edzéseken kívüli tevékenységek, valamint a mindenkori odafigyelés.

Ugyan részben igaz az a bizonyos állítás, hogy a fiatalokra ez nem annyira érvényes; a fiatalok valóban ritkábban sérülnek, mint az idősebbek. DE: Ez becsapás! A helyzet az, hogy a fiatalok még friss erővel rendelkeznek, gyorsan regenerálódnak, így ha esetleg mégis lesérülnek, azt is viszonylag hamar kipihenik, meggyógyulnak. De sajnos a test memóriája rossz esetben megjegyzi ezeket a ’nem elegendő ideig kipihent’ sérüléseket, és később, felnőtt korban visszatérhetnek egy komolyabb sérülés formájában. Ezért érdemes hosszú távra tervezni, gondolni a tizen’, huszan’ évek után következő évekre is. Gondolom mindenki szeretne a 3. x után is egészséges és fitt maradni!..

Összefoglalás

Mindenki más, ezért mindenkinek saját módszereket kell kialakítania az edzést illetően. Persze vannak alapvető, általános érvényű dolgok (például, amiket előbb felsoroltam), de ezeken kívül csak tippek és tanácsok vannak. Bizonyos dolgokra (például a testünk igényeire) saját magunknak kell rájönni, ezért az a legjobb, ha tudatosan, nagy odafigyeléssel végezzük az edzést, mert így tudjuk kiismerni magunkat. Sok tapasztalatot tudunk így szerezni, ami segít eldönteni abban, hogy mi használ és mi nem. Van, aki alkatából adódva nem szorul sok bemelegítésre (ismerek ilyen embert, de ez ritka). Azonban nekem például, sokat kell tennem azért, hogy terhelhető állapotba hozzam magam. Az én esetem sajnos jóval gyakoribb... Tehát arra kérlek, fogadd meg tanácsaimat!

Kezdetnek ennyit a technikai dolgokról. Következő cikkemben részletes leírást és sok tanácsot, egyéni tippet kaptok arról, hogy miként kell helyesen bemelegíteni, valamint megtudhatjátok az egyéni módszereimet is.


1 megjegyzés:

Zoli írta...

"Edzés után addig kell nyújtani, amíg azt nem érezzük, hogy izmainkból minden kis fájás kisimult." ezt megpróbálom mostantól gyakorolni. Köszi!